Uusimmat blogijulkaisut

Ääriolojen mestarit Grönlannissa - Nokian Hakkapeliitoilla jäätikön yli

- Ikimuistoinen! Tällaiset reissut vievät mukanaan, siinä voi keskittyä vain hetkeen, nauttia ja unohtaa kaiken muun.

Näin islantilainen Emil Grimsson kuvailee matkaa Grönlannin etelärannikolta maan pohjoisimpaan kolkkaan ja takaisin. Emil oli mukana Expeditions7 -nimeä kantaneella tutkimusmatkalla, joka starttasi etelä-Grönlannin Isortoqista ja vei seitsenhenkisen retkikunnan saaren keskiosan halki pohjoiseen Wulff Landiin ja takaisin 20 päivässä keväällä 2018.

Expeditions7 -tutkimusmatka vei seitsenhenkisen retkikunnan etelä-Grönlannin Isortoqista pohjoiseen Wulff Landiin ja takaisin 20 päivässä.

Lähes kolmessa viikossa ajomatkaa kertyi 5 169 kilometriä, suurin osa maata halkovan, tuhansien kilometrien pituisen ja paikoin jopa kolme kilometriä paksun mannerjäätikön päällä. Emil toimi retkikunnan toisena johtajana, muut jäsenet olivat retkikunnan toinen johtaja Greg Miller, Scott Brady, Clay Croft, Dr. Jon Solberg ja Kurt Williams Yhdysvalloista sekä Torfi Johannsson Islannista. Ajomatkan aikana retkeläiset kirjasivat säätietoja ja ottivat lumi- ja jäänäytteitä tutkimuskäyttöön.

Kaunis, karu Grönlanti asetti haasteita

Grönlannin karun kaunis, koskematon maasto ei ole helpoin reitti kokeneellekaan talvikuskille. Siksi retkelle haluttiin alansa huippua olevat luotettavat varusteet, joilla retkikunta selviäisi niin jäätiköstä kuin kivisestä maastosta ja pehmeistä lumitöyräistä. Autoiksi valikoitui kolme islantilaisen Arctic Trucksin erikoisajoneuvoa, joita käytetään mm. Etelämantereen tutkimusmatkoilla. Ajoneuvoista uusin varustettiin Nokian Hakkapeliitta 44 -renkailla.

Kaunis Grönlanti ihastutti tutkimusmatkailijat.

Grönlannin äärioloissa sekä kuljettajien että ajoneuvojen kestävyys venytetään äärimmilleen. Siitä saatiin esimakua jo lähtövalmisteluissa, kun yksi autoista upposi osittain ohuehkon jokijään läpi.

- Vaikeinta oli päästä matkaan ja löytää auton kantava turvallinen reitti rannikolta paksumman mannerjään päälle. Onni onnettomuudessa, ettei mitään pahempaa sattunut ja pääsimme matkaan, tosin kyllä muutaman päivän suunniteltua myöhemmin, Emil kertoo.

Yksi tärkeimpiä etukäteen tehtäviä suunnitelmia oli polttoaineenkulutuksen tarkka laskenta, sillä jäätiköllä tankkauspisteitä on turha odottaa. Polttoainetta kului matkalla onneksi vähemmän kuin aluksi arvioitiin, sillä Nokian Hakkapeliittojen polttoaineenkulutus on hyvä. Grönlannissa polttoaine kulki nyt ensimmäistä kertaa retkikunnan mukana autojen perässä vedettävissä ahkioissa. Retkikunnalla oli tekemistä, että säiliöt pysyivät ehjinä ja kiinni ahkioissa vaikeakulkuisessa maastossa.

Polttoainetta vedettiin autojen perässä ahkioissa.

Matkalla hankaluuksia aiheuttivat myös vaihtelevat keliolot ja sankassa lumipyryssä olemattomaksi muuttunut näkyvyys. Ne tekivät matkanteosta paikoin tuskallisen hidasta. Hitaimmilla pätkillä ajoneuvot kulkivat vain 10 kilometrin tuntinopeudella. Lämpötila painui alimmillaan -40 asteeseen.

Retkikunta sai silti nauttia myös Grönlannin parhaimmista puolista.

- Jäätikkö on upea näky, kun se levittäytyy eteen koko komeudessaan. Myös saapuminen päivien jäällä ajamisen jälkeen Wulff Landiin on jäänyt mieleen. Paikka oli vaikuttava, vähän epätodellinenkin. En tiedä, onko kukaan koskaan ajanut autolla yhtä pohjoiseen, Emil miettii.

70 kiloa kevyttä hankikantoa

Järeä Nokian Hakkapeliitta 44 -rengas syntyi viime vuonna Nokian Renkaiden ja Arctic Trucksin jo pitkään jatkuneen yhteistyön tuloksena. Renkaassa on erittäin kylmiin oloihin räätälöity kulutuspintasekoitus, joka antaa pitoa ja kestää jopa -40 asteen pakkasella.

Upottavassa lumessa renkaan ilmanpainetta säätämällä saa sen kosketuspintaa suuremmaksi, ja näin se kantaa paremmin.

Painoa yhdellä renkaalla on 70 kiloa, ja halkaisijan mitta on yli metrin. Voisi ajatella, että jättiläinen ei pärjäisi lumikinoksissa. Pehmeässä lumessa kuitenkin tarvitaan isot renkaat, joissa on riittävä ilmatila. Ilmanpainetta säätämällä voi vaikuttaa siihen, kuinka suureksi renkaan kosketuspinta alustaan muodostuu. Leveä rengas kantaa paremmin eikä uppoa yhtä syvälle kuin kapea rengas.